Berliininmunkki on monelle suuri herkku

Berliininmunkki, joka Turun seudulla tunnetaan myös nimellä piispanmunkki, on eräs suosituimmista munkeista Suomessa. Ei ole montaakaan sellaista ruokakauppaa, kioskia, kahvilaa tai leipomoa, josta berliininmunkkia ei itselleen voisi ostaa. Ensimmäistä kertaa berliininmunkeista päästiin nauttimaan Suomessa noin 1800-luvun puolivälissä, jolloin niitä alettiin valmistaa keskieurooppalaisella reseptillä hyvin pienellä alueella Varsinais-Suomessa. Sittemmin niihin on ihastuttu muuallakin, ja nykyään berliininmunkit ovat monen suomalaisen herkkua, joka maistuu paitsi kahvipöydässä, myös välipalaksi milloin vaan.

image_viewBerliininmunkit valmistetaan paistamalla makeaa hiivataikinaa rasvassa tai öljyssä. Taikinapallojen sisälle pursotetaan piikillä joko marmeladia tai hilloa ja lopuksi koko komeus kruunataan kuorrutteella, joka on perinteisesti väritykseltään vaaleanpunainen. Muutaman viime vuoden aikana on kaupoissa kuitenkin alettu näkemään myös muita vaihtoehtoja, sillä kuorrutteissa on tarjolla myös suureen suosioon kiivennyt Omar-kuorrute sekä vaaleanvihreä limekuorrute. Esimerkiksi Omar-munkkien sisältä löytyy hillon sijasta kreemimäistä tahnaa.

Kuten nimestäkin kenties jo arvaa, on berliininmunkin alkuperä Saksassa, muttei kuitenkaan yksinomaan Berliinin alueella. Siellä sitä kutsutaan nimellä Pfannkuchen, joka kääntyy suomen kielellä pannukakuksi tai ohukaiseksi. Muualla Saksassa munkkia kutsutaan kuitenkin berliininmunkiksi. Saksassa berliininmunkkia on saatavilla ympäri vuoden, mutta aivan erityisesti sillä herkutellaan uudenvuodenaattona ja lisäksi helmikuussa karnevaalien aikaan. Joskus saksalaiset järjestävät hassuja käytännön piloja berliininmunkkeja hyödyntämällä siten, että johonkin tai joihinkin munkkeihin täytteeksi laitetaan sinappia kreemin tai hillon sijaan.

Berliininmunkki on hyvin pitkään suosiossa ollut leivonnainen, josta on kuitenkin huomattavan paljon enemmän variaatioita kuin mitä me suomalaiset olemme tottuneet näkemään. Berliininmunkki ei välttämättä kaikkialla edes ole sokerikuorrutteella päällystetty, vaan se voi esimerkiksi olla vain kevyesti sokeroitu sokerilla tai tomusokerilla, päällystetty pinkillä, keltaisella tai raidallisella päällysteellä, täytetty hillolla, kermavaahdolla tai vaikka munaliköörillä. Monessa maailman kolkassa tunnetaan berliininmunkki, mutta joka maassa sille on kehitetty oma, paikalliseen makuun sovellettu versionsa. Esimerkiksi Portugalissa munkki on kooltaan huomattavasti suurempi ja sen sisälle on täytteeksi laitettu munankeltuaiseen pohjautuvaa kreemiä. Monessa Etelä-Amerikan maassa munkin sisältä löytyy vanukasta ja hilloa. Usein Yhdysvalloissa tapaa berliininmunkin sukulaisia, joiden sisältä löytyy usein kermaa tai kreemiä sekä päältä usein esimerkiksi suklaaakuorrutetta.