Eräs tunnetuimmista suomalaisista perinneherkuista: Karjalanpiirakka

Lieneekö olemassa sellaista suomalaista, joka ei tietäisi, mikä karjalanpiirakka on? Kuten nimikin jo kertoo, kyseessä on alun perin karjalainen herkku, joka on nykyään keskeisessä roolissa suomalaisessa ruokaperinteessä. Karjalanpiirakoiden resepti sai alkunsa Karjalassa, mutta sieltä tämä suolainen ja maukas piirakka levisi ensin sotien jälkimainingeissa evakkojen mukana Itä-Suomeen ja lopulta kaikkialle maahan. Suomalaiset ovat ottaneet karjalanpiirakan omakseen. Nykyään ne ovatkin monelle tuttu välipala, iltapala, aamupala tai myös mainio juhlatarjottava esimerkiksi illanistujaisissa tai suuremmissa perhejuhlissa kuten ristiäisissä, rippijuhlissa ja valmistujaisissa. Nykyään vain harva vaivautuu valmistamaan karjalanpiirakoita itse, sillä niitä on saatavilla melkeinpä missä tahansa ruokakaupassa, kahvilassa tai leipomossa. Moni kuitenkin kehuu itsetehtyjä piirakoita, sillä vaikka niiden tekeminen on kohtalaisen vaivalloista ja vie aikaa, on lopputulos kuitenkin kaiken vaivan arvoinen!

1024px-Karjalanpiirakka_tehdasKarjalanpiirakan valmistaminen käy helpommaksi sitä mukaa kun leipuri tulee kokeneemmaksi. Loppujen lopuksi resepti on kuitenkin varsin yksinkertainen. Karjalanpiirakoiden valmistus alkaa veden ja voin lämmittämisellä kattilassa, jonka jälkeen joukkoon lisätään riisi. Kymmenen minuutin kiehumisen jälkeen kattilaan kaadetaan maitoa, jonka jälkeen seoksen annetaan hautua hiukan alle tunnin ajan, kunnes riisi on täysin kypsää. Tässä vaiheessa joukkoon voi laittaa makunsa mukaan suolaa. Taikinakuorta varten tulee sekoittaa yhteen jauho, suola ja vesi ja vaivata taikina sileäksi. Sitten taikina levitetään jauhotetulle tasolle siten, että se jää noin 2 millimetrin paksuiseksi. Taikinasta otetaan ympyränmuotoisia, halkaisijaltaan noin 8 senttimetrin pituisia paloja, joiden päälle lusikoidaan riisiseosta sopiva määrä. Sitten alkaa rypytys, joka antaa piirakalle sille ominaisen muodon. Lopuksi piirakat kypsytetään kuumassa uunissa noin 15-20 minuuttia, jonka jälkeen ne voi sivellä voin ja maidon seoksella. Parhaimmalta karjalanpiirakka maistuu tunnetusti lämpimänä munavoin kera.

Karjalanpiirakka on vuosikymmenten aikana säilynyt yllättävän samanlaisena, eikä siihen ole tehty sen kummempia muutoksia. Kaupoissa kuitenkin näkee pieniä variaatioita tähän perinneherkkuun. Myytävänä on esimerkiksi riisipiirakkaa, ohrapiirakkaa, kaurapiirakkaa ja porkkanapiirakkaa. Lisäksi ostaa voi suurten karjalanpiirakoiden lisäksi pienemmäksi juhlatarjottavaksi cocktail-piirakoita, jotka ovat noin puolet pienempiä suupaloja. Usein karjalanpiirakka valmistetaan ruiskuoreen, mutta myös vaaleaan vehnä- tai kaurakuoreen valmistetaan piirakoita.