Leipä ja sen historia

Leipä kaikkine eri versioineen on yksi maailman suosituimmista syötävistä. Se on paitsi ravinteikas ja useimmiten melko terveellinen valinta, myös kätevä mukaan kannettavaksi ja oivallinen välipala. Tämän vuoksi ei olekaan mikään ihme, että se on jo vuosituhansien ajan ollut suosittua syötävää. Yksinkertaisimmillaan leipä on jauhoista ja vedestä tehty sekoitus, joka paistetaan lämmössä. Aivan alkuaikoina leipä muistuttikin enemmän puuroa kuin varsinaista leipää. Useimmiten leipä tunnetaan etenkin nykyään kuitenkin monessa eri variaatiossa ja se on mahdollista kohottaa ja paistaa hyvin monin eri tavoin. Maantieteellisesti on nähtävissä hyvin suuria eroja leivänvalmistuksessa, mutta merkille pantavaa on se, että lähes kaikissa kulttuureissa leipä pidetään tärkeänä osana ruokakulttuuria. Siinä missä kymmeniätuhansia vuosia sitten leipä oli lähinnä jauhojen ja veden sekoituksesta taiteiltuja kakkusia, on nykyään tuntemamme leipä varsin erilainen. Leipään lisätään yleisesti ainakin suolaa, rasvaa ja sokereita sekä joissain tapauksissa myös säilöntäaineita. Leipiä on hyvin monia erilaisia, sillä leivästä puhuttaessa kyse voi olla niin hapankorpusta, näkkileivästä, paahtoleivästä, limpusta, patongista, vuokaleivästä tai jonkinlaisesta muusta kakkusesta.

1466920-Banana-Banana-Bread-Photo-by-preethi.v-resizedLeipä on ainakin jossain muodossaan jo hyvin varhaisista ajoista alkaen ollut yksi ihmisen pääasiallisista ruuista, ja arvioidaankin, että leipää on valmistettu jo ainakin 30000 vuoden ajan. Usein sanotaankin, että leipurin ammatti on yksi maailman vanhimmista ammateista. Jo kiviajalla ihmiset valmistivat kivin murskatuista ohran- ja vehnänjyvistä jauhetta, josta valmistettiin leipäkakkusia syötäväksi. Myös muinaisten egyptiläisten aikaisista haudoista on löydetty jäänteitä leipäpaloista ja viljanjyvistä, joista on arvatenkin valmistettu erilaisia leipiä. Raamatussakin leipiin viitataan useaan otteeseen, joten jo silloin sillä oli merkityksellinen rooli ihmisten elämässä. On myös arvioitu, että juuri viljelemisen leviäminen on pääsyy sille, että ihmiset alkoivat elää yhteisöllisesti ja asettaa pysyviä asutuksia viljelyksen ympärille liikkuvan elämäntyylin ja paimentolaiselämän sijaan.

Hyvin pitkään valkoinen leipä oli ennen kaikkea rikkaiden, yläluokkaisten ihmisten suosiossa, kun taas tummaa leipää söivät köyhät. Tilanne on kuitenkin kääntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana täysin päälaelleen, sillä täysjyväleivän terveysvaikutusten selvittyä moni on jättänyt puhdistetun valkoisen leivän kokonaan pois ruokavaliostaan ja ryhtynyt täysjyväleivän puolestapuhujaksi sen korkeiden ravintoarvojen vuoksi.