Leipätuotteissa on otettava keliaakikot huomioon

Mikä keliakia oikein on?

Keliakia on yllättävän yleinen sairaus, jota esiintyy jollain tasolla Suomessakin arviolta joka kymmenellä ihmisellä. Ihmiset, jotka sairastavat keliakiaa, ovat toisin sanoen yliherkkiä gluteenille. Kun heidän elimistöönsä pääsee gluteenia, reagoi se proteiiniin vähitellen kasvavilla vaurioilla ohutsuolessa. Kun tämä elimistön osa vaurioituu, elimistö ei enää kykene ottamaan vastaan tarvitsemiaan vitamiineja, mineraaleja ja muita sen toiminnan kannalta todella tärkeitä ravintoaineita, joiden avulla se voisi pysyä terveenä. Tästä johtuen monet keliakiasta kärsivät ovat alttiita aliravitsemukselle ja he sairastuvatkin muita todennäköisemmin esimerkiksi anemiaan, mikäli he eivät pidä kalsiumin- ja raudansaannistaan erityisen hyvää huolta.

483834-37a1e83ab626e994ccaceb140a07d113Keliakia voi olla erityisen harmillinen kasvuiässä olevilla lapsilla ja nuorilla, sillä elimistön kykenemättömyys hyödyntää ravintoaineita voi johtaa hoitamattomana kasvun keskeytymiseen tai loppumiseen, painon alenemiseen ja yleisesti väsyneeseen olotilaan. Ei ole mitenkään epätavanomaista, että etenkin hoitamattomien keliakiapotilaiden kohdalla esiintyy myös monia muita sairauksia kuten kilpirauhasen vajaa- tai liikatoimintaa, ykköstyypin diabetestä, osteoporoosia sekä ruuansulatuselimissä esiintyvää syöpää.

Ne, jotka eivät kärsi keliakiasta, eivät välttämättä aina edes ymmärrä, kuinka paljon keliaakikon täytyy valvoa syömistään. Mikäli ei pidä varaansa, voi gluteeniallergiasta kärsivä saada oireita esimerkiksi syntymäpäiväkakusta, pizzasta tai pikkuleivistä. Tämän vuoksi esimerkiksi kahvilat, ravintolat ja leipomot ovat varautuneet myös keliakiapotilaisiin. Vehnä-, ruis- ja kauratuotteita ei voi tarjota keliaakikoille, vaan niiden sijasta on keksittävä muita vaihtoehtoja.

Kuinka keliakiaa hoidetaan?

Keliakiaan ei yleensä määrätä mitään erityistä lääkettä, sillä paras hoitokeino on yksinkertaisesti välttää sellaisia tuotteita, jotka sisältävät gluteenia. Tämän vuoksi keliakiadiagnoosin saanut ihminen joutuu muokkaamaan ruokavalionsa aivan uuteen uskoon, sillä se todella saa aikaan suuren muutoksen hyvinvoinnissa. Mikäli ei ole aivan varma siitä, millainen ruokavalio on tarpeeksi monipuolinen ja silti itselle sopiva, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi ravitsemusasiantuntijaan, jonka avulla voi luoda itselleen parhaimman mahdollisen ruokavalion.

Keliakiadiagnoosi

Mikäli epäilee sairastavansa keliakiaa esimerkiksi toistuvien ruuansulatusongelmien perusteella, on syytä hakeutua lääkärin pakeille. Lääkäri selvittää usein esimerkiksi perinnöllisen taustan, terveystutkimuksen, verikokeiden ja mahdollisesti myös erilaisten näytteiden avulla, kärsiikö potilas todella keliakiasta. Suomessa ei järjestetä rutiininomaisia keliakiatarkastuksia, vaan potilaan tulee itse hakeutua hoitoon, mikäli keliakialle tyypillisiä oireita alkaa esiintyä.