Oma leipomo on monen haave

Moni unelmoi oman leipomon avaamisesta ja pyörittämisestä. Mielikuvissa siintää pullantuoksuinen arki, iloiset asiakkaat ja lämmin tunnelma. Leipomon perustaminen ei ole kuitenkaan mikään kovin helppo tehtävä, sillä ravintola-alalla käydään jatkuvasti kovaa kilpailua. Vastassa ei ole ainoastaan paikallisia leipomoita, vaan myös suurempia elintarvikealan yrityksiä. Onkin tärkeää yrittää luoda jotain sellaista, joka saa juuri oman leipomon erottumaan joukosta. Kun tuotevalikoimaa suunnittelee, on tehtävä monenlaisia eri päätöksiä. Haluaako paistaa kaikki leivonnaiset itse vai ulkoistaako osan tuotannosta? Kuinka uusia tuotteita on paras markkinoida? Mitkä tuotteet myyvät parhaiten ja onko vuodenaikojen tai sesonkien välillä jotain eroja, jotka olisi hyvä huomioida?

bakeryKun on tehnyt päätöksen oman leipomon toteuttamisesta, on yksi aivan aluksi päätettävistä asioista se, millaisen leipomon haluaa avata. Vaihtoehtoja on lukemattomia, sillä leipomossa voi myydä ainoastaan paistettuja herkkuja, voileipiä, suolaisia herkkuja tai makeita leivonnaisia. Leipomossa saatetaan erikoistua ainostaan leipomotuotteisiin tai siellä saatetaan myös tarjota kyytipojaksi kahvia ja muita oheistuotteita. Leipomo voi tarjota kaikenlaisia suosittuja herkkuja tai vaihtoehtoisesti se voi erikoistua johonkin erityiseen tuoteryhmään, oli kyse sitten luomutuotteista, gluteenittomista tuotteista tai vaikkapa vegaanituotteista eli munattomista ja maidottomista leipomotuotteista.

Minkälainen leipomo haaveissa siintää? Kyseessä voi olla netistä käsin toimiva leipomo, jolla on toimiva sivusto, josta käsin asiakkaat voivat tilata tuotteita. Tärkeintä online-leipomossa on se, että sivusto toimii hyvin ja asiakkaat löytävät sieltä etsimänsä, vähän samaan tapaan kuin nettikasino-sivustolla. Toinen vaihtoehto leipomoa avaavalle on tarjota tiski, jonka takaa leipomo myy käsintehtyjä herkkujaan. Mikäli haluaa erikoistua johonkin tiettyyn leivonnaiseen, voi sitä myydä omassa liiketilassaan tai esimerkiksi jakelukanavien kautta, jolloin niitä on myynnissä eri kahviloissa ja tapahtumissa. Eräs suosittu vaihtoehto nykyään ovat erilaiset leipomon ja kahvilan yhdistelmät, joissa asiakkaat voivat istahtaa leipomon yhteydessä olevaan kahvilaan herkuttelemaan vastapaistetuilla pullilla, pikkuleivillä ja leivoksilla.

Viimeisin hitti ovat erilaiset pyörien päälle perustetut liikkuvat leipomot, jotka toimivat ruokarekkaperiaatteella. Tällaiset leipomot eivät ole sidottuja fyysisesti minnekään, vaan ne liikkuvat sulavasti tapahtumasta toiseen sen mukaan, missä ihmiset liikkuvat.