Oman leivän leipominen

Onko mitään parempaa kuin kotitekoinen, vasta uunista otettu leipä? Jo pelkkä vastaleivotun leivän huumaava tuoksu saa veden herahtamaan kielelle ja maku vie kielen mennessään. Vielä vuosisata sitten oman leivän valmistaminen kotona oli varsin yleistä, mutta nykyään se on valitettavasti katoavaa perinnettä, sillä varsin usein ihmiset päätyvät ostamaan leivän valmiina kaupasta.

pumpkin-bread-1821552_960_720Tarjolla onkin hyvin monenlaisia versioita ihan jokaiseen makuun. Kaupasta voi ostaa perinteisten ruis-, vehnä-, kaura- ja ohraleipien lisäksi myös erikoisempia sekoituksia kuten porkkanasämpylöitä, myslilimppua ja punajuurileipää. Vastaleivottua leipää saa onneksi vielä monesta leipomosta, mutta sen kotonakin leipomista kannattaa rohkeasti kokeilla, mikäli aikaa löytyy.

Kun leipää tekee itse kotona, liittyy siihen neljä keskeistä päävaihetta. Ensimmäinen niistä on taikinan valmistaminen. Useimmiten perusleipäohje sisältää jauhot, veden, suolaa ja hiivaa. Jauhoina voi käyttää ruis-, kaura-, vehnä-, ohra-, speltti- tai jotain muuta jauhoa sen mukaan, mitä leipää haluaa valmistaa. Leipä vaatii hyvän juuren, jossa käytetään hiivaa. Juurikin hiiva on se ainesosa, jota vaaditaan leivän kohoamiseen, sillä muuten uunista tulisi ulos kova, littana korppu. Lisäksi hiiva tuo leipään sille ominaisen, leipämäisen herkullisen maun.

Toinen vaihe leivän valmistamisessa on kohonneen taikinan muotoilu halutun muotoisiksi paloiksi. Leipä voi olla joko yksi kokonainen taikinapala, jolloin siitä tulee mehevä limppu. Lisäksi siitä voi muotoilla pieniä palloja, jolloin niistä tulee sämpylöitä. Leivän voi myös pyöritellä pitkulaiseen muotoon, jolloin se on patonki. Vaihtoehtoja leivän valmistuksessa on muodon suhteen lukemattomia, joten vain mielikuvitus on rajana. Kolmas vaihe leivän valmistuksessa on tietenkin paistaminen. Tässä vaiheessa leipä laitetaan kuumaan uuniin paistumaan, jolloin se saa pintaansa väriä ja sisus paistuu taikinasta leiväksi. Mikäli kaikki menee niin kuin pitää, tulee uunista silloin ulos ilmava, päältä mahdollisesti hiukan rapea, mehevä ja herkullinen leipä.

Neljäs vaihe, joka on yhtä tärkeä kuin muutkin vaiheet, on leivän syöminen tai vaihtoehtoisesti oikeanlainen varastoiminen siten, ettei se kovetu tai homehdu. Kun tuoreen leivän ottaa uunista, jäävät leivän säilytykseen liittyvät kysymykset usein kuitenkin huomioimatta, sillä vastaleivottua leipää ei monikaan voi vastustaa!